EFFECT OF BACTERIAL CONTAMINATION OF THE ENVIRONMENT OF CULTIVATION ON THE DEVELOPMENT AND SURVIVAL OF LARVAE OF THE GIANT FRESHWATER PRAWN MACROBRACHIUM ROSENBERGII (DE MAN, 1879)

Authors

  • S. V. Statkevich

Keywords:

the giant freshwater prawn, Macrobrachium rosenbergii, larval stage, bacterial contamination, aquaculture

Abstract

The growth of bacterial contamination of sea water under different conditions of cultivation of larvae of the giant prawn Macrobrachium rosenbergii (De Man, 1879) is studied. The influence of the degree of accumulation of bacterial microflora in the environment on development and survival of larvae is determined. Defined the boundaries of the optimal level of microbial contamination of the environment for cultivation, above which adversely affects the rate of larval development of the prawn.

References

Андреева Н. А. Микробиологические методы исследования морских животных и среды их обитания. – Севастополь, 2010. – 100 с.

Аникиев В. В., Лукомская К. А. Руководство к практическим занятиям по микробиологии. Учебное пособие для студентов биологических специальностей пед. институтов. – М.: Просвещение, 1997. – 128 с.

Ковачева Н. П. Аквакультура ракообразных отряда Decapoda: камчатский краб Paralithodes camtschaticus и гигантская пресноводная креветка Macrobrachium rosenbergii. – М.: Изд-во ВНИРО, 2008. – 240 с.

Пономарев С. В., Лагуткина Л. Ю., Киреева И. Ю. Фермерская аквакультура: Рекомендации. – М.: ФГНУ «Росинформагротех», 2007. – 192 с.

Продукты пищевые. Методы культивирования микроорганизмов: ГОСТ 26670-91. – Взамен ГОСТ 26670–85. – [Введен 01.01.1993]. – М.: Стандартинформ, 2003. – 3 с.

Продукты пищевые. Метод определения дрожжей и плесневых грибов: ГОСТ 10444.12-88. - Взамен ГОСТ 10444.12-75, ГОСТ 10444.13-75, ГОСТ 26888-86. – [Введён 01.01.1990]. – М.: Стандартинформ, 2010. – 301 с. 7. Сальников Н. Е., Суханова М. Э. Разведение и вы-ращивание пресноводных креветок на юге России. – Астрахань, 2000. – 230 с.

Статкевич С. В., Шишова В. В. Определение чувствительности патогенной микрофлоры личинок гигантской креветки Macrobrachium rosenbergii к антибиотикам» // Заповедники Крыма: Матер. VI межд. научно-практич. конф. (Симферополь, 20 – 22 октября 2011 г.). – Симферополь, 2011. – С. 353 – 356.

Хмелёва Н. Н. Экология пресноводных креветок. – Минск: Беларуская навука, 1997. – 254 с.

Akintola S. L., Bakare S. B. Microbiological changes in freshwater prawn (Macrobrachium vollenhovenii, Herklots 1857) stored in ice // Amer. J. Food Techn. – 2011. – 6 (6). – P. 500 – 506.

Aquacop Macrobrachium rosenbergii de Man Culturein Polynesia: progress in developing a mass intensive larval rearing technique in clear water // Proc. World Maricult. Soc. – 1977. – 8. – P. 311 – 326

Sinderman Carl J., Lightner Donald V. Disease and husbandry problems of cultured Macrobrachium rosenbergii. // Disease diagnosis and control in North American marine aquaculture, 1988. – P. 134 – 180.

Yang Xianle, Huang Yanping The status and treatment of serious diseases of freshwater prawns and crabs in China // Aquaculture Asia, 2003. –8, No.3. – P. 19 – 24.

Yathavamoorth R., Surendrara A., Sabeena K. H. Farvin. Enteric bacteria and water quality of freshwater prawn Macrobrachium rosenbergii (De Man) in culture environment from Kerala, India // J. Fish. Aquat. Sci. – 2010. – 23. – P. 73 – 84.

Published

2023-05-11