THE Α-TOCOPHEROL CONTENT IN A SUSPENSION, TISSUES AND BIOSEDIMENTES OF MYTILUS GALLOPROVINCIALIS

Authors

  • N. V. Pospelova

Keywords:

α-tocopherol, Mytilus galloprovincialis, biosediments, suspension

Abstract

Vitamin Е concentration in tissues of mussel Mytilus galloprovincialis, the suspension and biosediments was analyzed. The maximum content of tocopherol is in mollusс’s hepatopancreas. In gonads this parameter depended on a degree of maturity and rised from a stage of the gametogenezes beginning to a spawning stage. For day the mussel consumes 18 % of vitamin E from absolute tissues contents, and deposits only 6 – 10 % from consumed one. Mussel farm is available withdraws from environment about 387 g tocopherol.

References

Дивавин И. А., Копытов Ю. П. Динамика изменений биохимического состава отдельных органов мидии Mytilus galloprovincialis при интоксикации соляром // Экология моря. – 1988. – Вып. 28. – С. 80 – 86.

Донченко Г. В., Паливода О. И. Методы определения и исследование содержания кофермента Q и жирорастворимых витаминов А и Е в тканях различных видов рыб и других морских организмов. // Биологически активные вещества гидробионтов – новые лекарственные, лечебно-профилактические и технические препараты: Всесоюзн. совещ. (Владивосток, 23-27 сентября 1991 г.) – Владивосток, 1991. – С. 52.

Кандюк Р. П., Степанюк И. А., Петкевич Т. А. и др. Биохимическая характеристика беспозвоночных северо-западного шельфа Черного моря. – К.: Наук. думка, 1973. – 180 с.

Кизеветтер И. В. Биохимия сырья водного происхождения. – М.: Пищ. пром-сть, 1973. – 424 с.

Нехорошев М. В., Иванов В. Н., Дробецкая И. В. Содержание биоантиоксидантов в черноморских мидиях // Биоантиоксидант: V Международная конф. (Москва, Россия, 18 – 20 ноября 1998 г.) – Москва, 1998. – С. 67 – 68.

Петрова Г. В., Капралов А. А., Донченко Г. В. Витамин Е и апоптоз // Укр. біохім. журн. – 2003. – 75, №6. – С. 25 – 34.

Печень-Финенко Г. А. Фильтрационная активность мидий в условиях Севастопольской бухты // Гидробиол. журн. – 1992. – 28, № 5. – С. 44 – 50.

Пиркова А. В., Столбова Н. Г., Ладыгина Л. В. Сезонная динамика нереста мидии Mytilus galloprovincialis Lam. в иловых поселениях разных районов Черного моря // Гидробиол. журн. – 1994. – 30, №2. – С. 22 – 27.

Поспелова Н. В., Нехорошев М. В. Содержание каротиноидов в системе: «взвешенное вещество – мидия (Mytilus galloprovincialis LMK.) – био-отложения мидий» // Экология моря. – 2003. – Вып. 64.– С. 62 – 66.

Цихон-Луканина Е. А. Трофология водных моллюсков. – М.: Наука, 1987. – 176 с.

Якушина Л. М., Бендер Е. Д., Вещиков В. В., Рындакова И. А. Определение некоторых жирорастворимых витаминов с помощью высокоэффективной жидкостной хроматографии // Теоретические и клинические аспекты науки о питании. – 1997. – 8. – С. 134 – 144.

Gorinstein S., Moncheva S., Katrich E., Toledo F. et al. Antioxidants in the black mussels (Mytilus galloprovincialis) as an indicator of Black Sea coastal pollution // Mar. Poll. Bull. – 2003. – 46. – P. 1317 – 1325.

Haiqi H., Lawrence A. L. Vitamin E requirement of Penaeus vannamei // Aquaculture. – 1993. – 118, no. 3-4. – P. 245 – 255.

Ribera D., Narbonne J. F., Michel X., Livingstone D. R.., O’Hara S. Responses of antioxidants and lipid peroxidation in mussels to oxidative damage exposure // Comp. Biochem. Physiol. – 1991. – 100C, no. 1/2. – P. 177 – 181.

Tsushima M., Kawakami T., Mine M., Matsuno M. The role of carotenoids in the development of the sea urchin Pseudocentropus depressus // Invertebr. Reprod. Dev. – 1997. – 32, no.2. – P. 149 – 153.

Viarengo A., Pertica M., Canesi L. et al. Lipid peroxidation and level of antioxidant compounds (GSH, vitamin E) in the digestive gland of mussel of three different age groups exposed to anaerobic and aerobic conditions // Mar. Environm. Res. – 1989. – 28. – P. 291 – 295.

Zhou Q., Mai K., Tan B., Xu W. The effects of vitamin E on growth, survival and carcass composition of juvenile abalone (Haliotis discus hannai Ino) // Oceanol. Limnol. Sin. – 2000. – 32, no. 2. – P. 125 – 131.

Published

2023-05-29