SCREENING OF UNICELLULAR GREEN MICROALGAE AS A POTENTIAL SOURCE OF NATURAL KETOCAROTENOIDS 3. INTRODUCTION INTO LABORATORY CULTURES AND BY PRIMARY ESTIMATION OF BIOTECHNOLOGICAL POTENTIAL OF ETTLIA CAROTINOSA
Keywords:
microalgae, Ettlia carotinosa, secondary carotinogenesis, astaxanthinAbstract
New experimental data characterizing the growth rate of periodic crop Ettlia carotinosa Komarek 1989 on various nutrient media, content and fractional composition of carotenoids in the cells under experimentally induced secondary carotenogenesis conditions are obtained.
References
Андреева В. М. Почвенные и аэрофильные зелёные водоросли. – СПб.: Наука, 1998.– 351 с.
Данцюк Н. В. Влияние ацетата натрия на интенсивность вторичного каротиногенеза у зелёной микроводоросли Haematococcus pluvialis // Экология моря. – 2010. – Вып. 80. – С. 44 – 50.
Дробецкая И. В, Минюк Г. С., Чубчикова И. Н., Боровков А. Б. Определение содержания астаксантина и кантаксантина у зелёных микроводорослей методом тонкослойной хроматографии // Экология моря.- Вып. 79. – С.50-56.
Костиков И. Ю., Демченко Э. Н., Березовская М. А. Коллекция культур водорослей Киевского национального университета им. Тараса Шевченко. Каталог штаммов (2008). // Черноморск. ботан. журн. – 2009. – 5, №1. – С. 37 – 39.
Минюк Г. С., Дробецкая И. В., Чубчикова И. Н., Данцюк Н. В., Челебиева Э. С. Скрининг зелёных микроводорослей как потенциальных источников природных кетокаротиноидов. Актуальность, стратегия и тактика исследований // Экология моря. – 2010. – Вып. 80. – С. 67 – 78.
Минюк Г. С., Терентьева Н. В., Дробецкая И. В. Сравнительная характеристика морфологических и физиолого-биохимических признаков трех штаммов Haematococcus pluvialis Flotow (Chlorophyta, Chlamydomonadales) // Альгология. – 2007. – 17, № 2. – С. 148 – 159).
Терентьева Н. В., Дробецкая И. В., Чубчикова И. Н., Минюк Г. С. Влияние освещенности на физиолого-биохимические характеристики зеленой микроводоросли Haematococcus pluvialis (Chlamydomonadales) // Экология моря. – 2008. – Вып. 75. – С. 82 – 88.
Чубчикова И. Н., Дробецкая И. В., Минюк Г. С. и др. Скрининг одноклеточных зелёных водорослей как потенциальных источников природных кетокаротиноидов. 2. Особенности роста и вторичного каротиногенеза у представителей рода Bracteacoccus (Chlorophyсeae) // Морск. экол. журн. – 2011. – 10, № 1. – P.
Чубчикова И.Н., Минюк Г. С., Дробецкая И. В. Вторичный каротиногенез у зелёной микроводоросли Scotiellopsis rubescens Vinatz в условиях природной освещенности и температуры. // Экология моря. – 2010. – Вып. 81. – С. 77 – 81.
Чубчикова И. Н., Минюк Г. С., Дробецкая И. В., Данцюк Н. В. Хлорококковые микроводоросли как потенциальный источник природных кетокаротиноидов // Экология моря – 2009. – Вып. 77 – С. 77 – 83.
Archibald P. A., Bold H. C. The classification of three unicellular green algae // Phytomorphology. – 1970. – 20. – P. 383 – 389.
Brown T. E, Richardson F. L., Vaughn M. L. Development of Red Pigmentation in Chlorococcum wimmeri (Chlorophyta: Chlorococcales) // Phycologia. – 1967. – 6, No. 4. – P. 167 – 184.
Fábregas J., Domínguez A., Regueiro M. et al. Optimization of culture medium for the continuous cultivation of the microalga Haematococcus pluvialis // Appl. Microbiol. Biotech. – 2000. – 53. – P. 530 – 535.
Holden J. M., Alison L., Eldridge G. R. et al. Carotenoid Content of U.S. Foods: An Update of the Database // J. Food Comp. Anal. – 1999. – 12. – P. 169 – 196.
Kouwets F. A. Comparative ultrastructure of sporulation in six species of Neochloris (Chlorophyta) // Phycologia. –1995. – 34, No. 6. – P. 486 – 500.
Orosa M., Torres E., Fidalgo P., Abalde J. Production and analysis of secondary carotenoids in green algae // J. Appl. Phycol. – 2000. – 12, No 3-5. – P. 553 – 556.
Orosa M., Valero J.F., Herrero C. Abalde J. Comparison of the accumulation of astaxanthin in Haematococcus pluvialis and other green microalgae under N-starvation and high light conditions // Biotechnol. Lett. – 2001. – 23, No. 13. – P. 1079 – 1085.
Preisig H. R., Andersen R. A. Historical review of algal culturing techniques / Algal Culturing Techniques (Andersen R.A. ed.).– London: Elsevier Acad. Press, 2005. – P. 1 – 12.
Rodriguez-Amaya D. B. A guide to carotenoid analysis in foods / Washington: ILSI Press, 2001. – 71 p.
Watanabe M. M. Freshwater culture media / Algal culturing techniques (Andersen R.A.,ed.).– London: Elsevier Academic Press, 2005. – P. 13 – 21.
Yamaguchi K., Nakano h., Murakami M et al. Lipid composition of green alga Botryococcus braunii // Agric. Biol. Chem. – 1987. – 51, No. 2. – P. 493 – 498.