IDENTIFICATION OF THE AZOV AND BLACK SEA ANCHOVY IN THE BLACK SEA OFF THE COAST OF UKRAINE AND TURKEY DURING FISHING PERIOD 2006-2012 YEARS BASED ON THE CONTENT OF DOCOSAHEXAENOIC FATTY ACID IN PHOSPHOLIPIDS
Keywords:
Azov anchovy, Black Sea anchovy, phospholipids, fatty acid compositionAbstract
Azov and Black Sea anchovy were identified in wintering stocks off the coast of Ukraine (Crimea), and Turkey in 2006-2012 using content of docosahexaenoic acid (DHA, 22:6 n3) in phospholipids (PL) as an indicator. Previously, it was shown that content of DHA in the PL was significantly different in the body of Azov and Black Sea anchovy (14.44 ± 2.12% and 24.44 ± 2.73% total fatty acids, respectively). According to DHA content in 2006, 2009 and 2010 years Azov and Black Sea anchovy as well were in wintering stocks off Sevastopol, Yalta, Novij Svet and Sudak. In 2007 and 2008 years only Black Sea anchovy was recognized in stocks near capes Meganom and Aytodor, off Sevastopol, Kacha, Odessa. In 2011 and 2012 years there were only Azov anchovy. In Turkish water mainly anchovy with a high content of DHA in the PL (Black Sea anchovy) was met. Anchovy with low DHA content was found only in one of the 3-trawl catches in November 2006 off the coast of Sinop and in one of seven catches in December 2010 off the coast of Trabzon. In December 2011, anchovy with low DHA content (Azov anchovy) was found near Trabzon (Ordu and Syurmene).Thus since 2006 to 2010 years the Black Sea anchovy dominated in trawl catches off the coast of Ukraine (in 10 from 14 hauls) as well as off the coast off Turkey (in 18 from 21 hauls). Contrary in 2011 and 2012 years only Azov anchovy was present in catches off Crimea and in 2011 year off Turkey.
References
Алтухов Ю. П. Популяционная генетика рыб. – М.: Пищ. пром-сть, 1974. – 245 с.
Данилевский Н. Н. О проникновении черноморской хамсы в Азовское море и сопутствующих условиях среды // Тр. АзчерНИРО. – 1960. – Вып. 18.
Данилевский Н. Н. Важнейшие факторы, определяющие сроки и районы образования промысловых скоплений черноморской хамсы // Тр. АзчерНИРО. – 1964. – Вып. 22. – С. 115 – 124.
Зуев Г.В. Пелагические рыбы Черного моря: состав, распределение и современное состояние запасов / Ред. В. Н. Еремеев, А. В. Гаевская, Г. Е. Шульман, Ю. А. Загородняя. Промысловые биоресурсы Черного и Азовского морей. – Севастополь: ЭКОСИ-Гидрофизика, 2011. – С. 26 – 65.
Зуев Г. В., Гуцал Д. К., Репетин Л. Н., Салехова Л. П., Мельникова Е. Б., Бондарев В. А., Мурзин Ю. Л. Популяционная структура и условия формирования промыслового запаса хамсы Engraulis encrasicholus у побережья Крыма в осенне-зимний сезон 2007/2008 гг. // Морск. экол. журн. – 2009. – 8, № 1. – С. 42 – 53.
Марти Ю. Ю. Миграции морских рыб. – М.: Пищ. пром-ть, 1980. – 248 с.
Пузанов И. И. Анчоус. Опыт научно-промысловой монографии // Зап. Горьковского Гос. унив-та. – 1936. – Вып. 5. – 101 с.
Световидов А. Н. Рыбы Черного моря. - М.: Наука, 1964. – 550 с.
Чащин А. К., Дубовик В. Е., Негода С. А., Чащина А. В. Воздействие желетелых гидробионтов-вселенцев на популяции азовских пелагических рыб и перспективы промысла // Рибне господарство України. – 2011. – № 1. – С. 10 – 18.
Шульман Г. Е. Физиолого-биохимические особенности годовых циклов рыб. – М.: Изд-во Пищ. пром-сть, 1972. – 365 с.
Юнёва Т. В., Щепкина А. М., Забелинский С. А., Никольский В. Н., Бат Л., Кая Я., Сейхан К, Шульман Г. Е. Жирнокислотный состав фосфолипидов азовской хамсы Engraulis encrasicholus maeoticus Pusanov и черноморской хамсы Engraulis encrasicholus ponticus Alexandrov в промысловый период 2006 – 2011 гг. // Морск. экол. журн. – 2013. – 12, 2. – С. 88 – 99.
Chashchin A. K. The Black Sea populations of anchovy // Sci. Mar. – 1996. – 60 (Supl. 2). – P. 219 – 225.
FAO. Fishery statistics. 2010. Downloadable at: http://www.fao.org.
Ivanova P. P., Dobrovolov I. S. Population-genetic structure on European anchovy (Engraulis encrasicolus, Linnaeus, 1758) (Osteichthyes: Engraulide) from Mediterranean Basin and Atlantic Осean // Acta Adriat. – 2006. – 47(1). – P. 13 – 22.