СКРИНІНГ ЗЕЛЕНИХ МІКРОВОДОРОСТЕЙ ЯК ПОТЕНЦІЙНИХ ДЖЕРЕЛ ПРИРОДНИХ КЕТОКАРОТИНОЇДІВ 2. ОСОБЛИВОСТІ РОСТУ І ВТОРИННОГО КАРОТИНОГЕНЕЗУ У ПРЕДСТАВНИКІВ РОДУ BRACTEACOCCUS (CHLOROPHYСEAE)
Ключові слова:
Bracteacoccus spp., культивування, астаксантин, кантаксантинАнотація
Вперше визначено продукційні характеристики культур двох видів зелених мікроводоростей з роду Bracteacoccus Tereg 1923 (B. minor и B. giganteus) при вирощуванні за уніфікованою схемою скринінгу комерційно перспективних продуцентів природних кетокаротиноїдів. Показано, що за середньою питомою швидкістю росту (0.5 – 0.6 доб-1), виходом сумарних кетокаротиноїдів (≈ 1.7 мг·л-1·доб-1) і їх вмістом в сухій біомасі (0.9 – 1.0 %) обидва види можуть бути рекомендовані для подальших досліджень з розробки технологій їх масового культивування.
Посилання
Костіков І. Ю., Романенко П. О., Демченко Е. М. і інш. Водорості грунтів України (історія та методи дослідження, система, конспект флори). – Київ: Фітосоціоцентр, 2001. – 300 с.
Минюк Г. С., Дробецкая И. В., Чубчикова И. Н., Данцюк Н. В., Челебиева Э. С. Скрининг зелѐных микроводорослей как потенциальных источников природных кетокаротиноидов. Актуальность, стратегия и тактика исследований // Экология моря. – 2010. – Вып. 80. – С. 67 – 78.
Терентьева Н. В., Дробецкая И. В., Чубчикова И. Н. и др. Влияние освещенности на физиолого-биохимические характеристики зеленой микроводоросли Haematococcus pluvialis (Chlamydomonadales) // Экология моря. – 2008. – Вып. 75. – С. 82 – 88.
Урмыч Е.М., Бердыкулов Х.А., Эшпулатова М.Б. Продуктивность микроводорослей в интенсивных условиях культивирования // Альгология. – 2008. – 18, No 3. – С. 347-352.
Чубчикова И. Н., Минюк Г. С., Дробецкая И. В. и др. Хлорококковые микроводоросли как потенциальный источник природных кетокаротиноидов // Экология моря – 2009. – Вып. 77. – С. 77 – 83.
Abe K., Hattori H., Hirano M. Accumulation and antioxidant activity of secondary carotenoids in the aerial microalga Coelastrella striolata var. multistriata // Food Chem. – 2007. – 100, № 2. – P. 656-661.
Aquasearch Technical report 1002.001. Analysis of total astaxanthin in algae meal prepared from Haematococcus pluvialis // – Aquasearch. Inc., http://www.fda.gov.
Chapman D. J. Formation and analysis of secondary carotenoids // Experimental phycology. A laboratory manual. – Cambridge Univer. Press, 1988. – P. 104 – 110.
Czygan F.-C. Primäre und secundäre Carotenoide in chlorokokkalen Algen // Arh. Hydrobiol. Suppl. – 1982. – 60, No 4. – P. 470 – 488.
Del Campo A., Rodrigues H., Moreno J. et al. Accumulation of astaxanthin and lutein in Chlorella zofingiensis (Chlorophyta) // Appl. Microbiol. Biotechnol. – 2004. – 64, No 6. – P. 848 – 854.
Deming D. M., Boileau T. W.-M., Heintz K. H. et al. Carotenoids: Linking Chemistry, Absorption and Metabolism to Potential Roles in Human Health and Disease// Handbook of Antioxidants. – New York-Basel: Marcel Dekker, Inc., 2002 – P.178 –211.
Fujii K., Imazato E., Nakashima H. et al. Isolation of non fastidious microalgae with astaxanthin-accumulation property and its potential for application to aquaculture // Aquaculture. – 2006. – 261. – P. 285 – 293.
Jeffrey S. W., Mantoura R. F. C., Bjørnland T. Data for identification of 47 key phytoplankton pigments / Phytoplankton pigments in oceanography: guidelines to modern methods. – UNESCO Publishing: Paris, 1997. – P. 493 – 553.
Kopecký J., Schoefs B., Loest K. et al. Microalgae as source for secondary carotenoid production: a screening study // Algological. Studies. – 2000. – 98. – P. 153 – 168.
Lewis L. A. Diversity and phylogenetic placement of Bracteacoccus Tereg (Chlorophyceae, Chlorophyta) based on 18S ribosomal RNA gene sequence data // J. Phycol. – 1997. – 33, No 2. – P. 279 –285.
Liu B-H., Lee Y-K. Composition and biosynthesis pathways of carotenoids in the astaxanthin-produsing green alga Chlorococcum sp. // Biotechnol. Lett. – 1999. – 21. – P. 1007 –1010.
Orosa M., Torres E., Fidalgo P. et al. Production and analysis of secondary carotenoids in green algae // J. Appl. Phycol. – 2000. – 12, No. 3/5. – P.553 – 556.
Qin S., Liu G.-X., Hu Z.-Y. The accumulation and metabolism of astaxanthin in Scenedesmus obliquus (Chlorophyceae) // J. Process biochemistry. – 2008.– 43, No 8. – P. 795 – 802.
Rodriguez-Amaya D. B. A guide to carotenoid analysis in foods / Washington: ILSI Press, 2001. –71 p.
Wellburn A. R. The spectral determination of chlorophylls a and b, as well as total carotenoids, using various solvents with spectrophotometers of different resolution // J. Plant Physiol. – 1994. – 144. – P.307 – 313.