МОРФОМЕТРИЧНІ ТА МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ ГІГАНТСЬКОЇ УСТРИЦІ CRASSOSTREA GIGAS ПРИ УРАЖЕННІ СВЕРДЛЯЧОЮ ГУБКОЮ PIONE VASTIFICA

Автор(и)

  • М. В. Лебедовська

Ключові слова:

гігантська устриця, перфоруюча губка, санітарно-мікробіологічні показники, культивування, Чорне море

Анотація

Гігантську устрицю Crassostrea gigas, яку культивують у Чорному морі, активно заселяє свердляча губка Pione vastifica. Уражені устриці мають спільну масу на 31 %, а м'яких тканин на 14 % менші за такі здорових молюсків. Ураження устриць губкою негативно позначається на їх санітарно-мікробіологічних показниках, як в процесі вирощування, так і при зберіганні.

Посилання

Гаевская А. В. Паразиты, болезни и вредители мидий (Mytilus, Mytilidae). VIII. Губки (Porifera). – Севастополь: ЭКОСИ-Гидрофизика, 2009. – 101 с.

Гаевская А. В., Лебедовская М. В. Паразиты и болезни гигантской устрицы в условиях культивирования. – Севастополь:ЭКОСИ-Гидрофизика, 2010. – 218 с.

Гаевская А. В., Лебедовская М. В. Микробиологические и паразитологические аспекты биотехнологии культивирования гигантской устрицы (Crassostrea gigas) в Чёрном море / В.Н. Еремеев, А.В. Гаевская, Г.Е. Шульман, Ю.А. Загородняя, ред. Промысловые биоресурсы Чёрного и Азовского морей. – Севастополь: ЭКОСИ-Гидрофизика, 2011. – С. 193 – 209.

Герхард Ф. Методы общей бактериологии. – М.: Мир, 1983. – 334 с.

Державні санітарні правила і норми для підприємств і суден, що виробляють продукцію з риби та інших водних живих ресурсів. – Затверджені наказом МОЗ України від 06.05.2003 № 197, зареєстровані в Міністерстве юстиции України 04 червня 2003 № 435/7756.

Доспехов Б. А. Методика полевого опыта. – М. : Агропромиздат, 1985. – 351 с.

Золотницкий А. П. Биологические основы культивирования промысловых двустворчатых моллюсков (Bivalvia, Mytiliformes) в Чëрном море : автореф. дисс…докт. биол. наук. – К., 2004. – 35 с.

Кракатица Т. Ф., Каминская Л.Д. Сверлящая деятельность губок - вредителей устричных банок Чёрного моря // Биология моря. – 1979. – № 6. – С. 15 – 19.

Ладыгина Л. В. Микроводоросли как кормовые объекты личинок мидий и устриц: автореф. дисс… канд. биол. наук: спец. 03.00.17 «Гидро-биология». – Севастополь, 2007. – 24 с.

Лебедовская М. В. Поражение створок дальневосточной устрицы Crassostrea gigas, культивируемой в Чёрном море, сверлящей губкой Pione vastifica // Экология моря. – 2009. – Вып. 77. – С. 67 – 70.

Пиркова А. В., Ладыгина Л.В. Определение оптимальных условий роста и выживаемости личинок устрицы Crassostrea gigas на разных стадиях развития // Рыбное хозяйство Украины. – 2004. – № 7 : спец. вып. по материалам научно-практич. конф. : «Морские технологии: проблемы и решения - 2004». – С. 173 – 177.

Продукты пищевые. Методы культивирования микроорганизмов: ГОСТ 26670-91. – Взамен ГОСТ 26670 – 85. – [Введён 01.01.1993]. – М. : Стандартинформ, 2003. – 8 с.

Пученкова С. Г. Санитарно-микробиологический контроль мидий и устриц в районах их выращивания: автореф. дисс… канд. биол. наук: спец. 14.00.07 «Гигиена». – Москва, 1992. – 25 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-15