ВПЛИВ МІКРОВОДОРОСТІ СHLORELLA VULGARIS НА ДИНАМІКУ ВИКЛЕВА ARTEMIA SALINA I ЧИСЕЛЬНОСТІ БАКТЕРІЙ В ЇЇ СЕРЕДОВИЩІ
Ключові слова:
мікроводорості, бактерії, проточна цитометрія, Сhlorella vulgaris, бактерицидний ефект, Artemia salinaАнотація
З метою оптимізації вирощування Artemia salina і зниження бактеріального навантаження при її використанні в якості живого корму досліджено вплив культури мікроводорості Сhlorella vulgaris на швидкість виклева науплієв артемії, динаміку чисельності бактерій у середовищі їхнього ирощування та інтенсивність колонізації покривів науплієв бактеріями. При додаванні С. vulgaris в середу інкубації артемій чисельність бактерій в ній була значно нижчою, ніж у контролі (відповідно, 33.6 ± 0.12 x106 и 82.7± 14 x106 кл. мл-1 через 25 ч, t-тест, p<0,05), що вказує на добре виражений антибіотичний ефект хлорели. Надалі цей ефект зберігався навіть в умовах надходження в середу інкубації артемій великої кількості органічних речовин - додаткового субстрату для бактерій, обумовленого метаморфозом наупліі, т.ч мікроводорості здатні стримувати бактеріальний ріст. Присутність C. vulgaris в середовищі інкубації артемій скорочувала час виклева науплій з цист і забезпечувала більш синхронний метаморфоз. У пробах з хлорелою ступiнь інтенсивності колонізації покривів науплієв бактеріями був достовірно нижче, ніж у контролі.
Посилання
Алфимов Н. Н. О роли диатомовых и перидиниевых водорослей в самоочищении морских вод // Бот. журн. – 1959. – 44, № 6. – С. 68 – 72.
Дзицкий В. С. Компьютерная программа для оценки цветовых характеристик окрашенных зоопланктонных организмов // Понт Эвксинский: Тез. докл. VII Межд. науч.-практ. конф. мол. учён. (Севастополь, 24 – 27 мая 2011 г.). – С. 98 – 99.
Рауэн Т. В., Ханайченко А. Н., Муханов В. С. Влияние микроводорослей и их фильтратов на численность бактерий в среде выращивания камбалы калкана // Морск. экол. журн. – 2011. – 10, № 3. – С. 48 – 56.
Alcaide E., Blasco M. D., Esteve C. Occurrence of drug-resistant bacteria in two European eel farms // Appl. Envir. Microbiol. – 2005. – 71. – P. 3348 – 3350.
Austin B., Allen D. Microbiology of laboratory-hatched brine shrimp (Artemia). // Aquaculture. – 1982. – l26. – P. 369 – 383.
Boyer M., Wisniewski-Dye F. Cell–cell signaling in bacteria: not simply a matter of quorum FEMS // Microbiol. Ecol. – 2009. – 70 (2). – P. 1–19.
Coutteau P. Microalgae / Lavens P., Sorgeloos P. (eds.). Manual on the production and use of live food for aquaculture. FAO Fisheries Technical Paper. – №. 361. – Rome, FAO. – 1996. – P. 10 – 13.
Dopazo C. P., Lemos M. L., Lodeiros C. et al. Inhibitory activity of antibiotic-producingmarine bacteria against fish pathogens // J. Appl. Bacteriol. – 1988. – 65. – P. 97–101.
Duff D. C., Bruce D. L., Antia N. J. The antimicrobial activity in marine planktonic algae // Can. J. Microbiol. – 1966. – 12. – P. 877 – 884.
Emmerson W. D. Predation and energetics of Penaeus indicus (Decapoda, Penaeidae) larvae feeding on Brachionus plicatilis and Artemia nauplii // Aquaculture. – 1984. – 38. – P. 201 – 209.
Gomezgil B. R., Grobois F. A. A., Jarero J. R. et al. Chemical disinefection of Artemia nauplii // J. World Aquac. Soc. – 1994. – 25. – P. 579 – 583.
Hall-Stoodley L., Costerton J.W., Stoodley P. Bacterial biofilms: from the natural environment to infectious diseases // Nat. Rev. Microbiol. – 2004. – 2 (2). – P. 95 – 108.
Kellam S. J., Walker J. M. Antibacterial activity from marine microalgae in laboratory culture // Br. Phycol. J. – 1989. – 24. – P. 191 – 194.
Krishnika A., Ramasamy P. Effect of water exchange to eliminate Vibrio sp. during the naupliar development of Artemia franciscanа // J. Fish. Aquat. Sc. – 2012. – 7. – P. 205 – 214.
Makridis P., Fjellheim J.A., Skjermo J., Vadstein O. Control of the bacterial flora of Brachionus plicatilis and Artemia franciscana by incubation in bacterial suspensions // Aquaculture. – 2000. – 185. – P. 207–218.
Makridis P., Moreira C., Alves Costa R. et al. Use of microalgae bioencapsulated in Artemia during the weaning of Senegalese sole (Solea senegalensis Kaup) // Aquaculture. – 2009. – 292. – P. 153–157.
Marie D., Partensky F., Jacquet S., Vaulot D. Enumeration and cell cycle analysis of natural populations of marine picoplankton by flow cytometry using the nucleic acid stain SYBR Green I // Appl. Environ. Microbiol. – 1997. – 63. – P. 186 – 193.
Marshall J. A., Salas M., Oda T. Superoxide production by marine micro-algae // Mar. Biol. – 2005. – 147. – P. 533 – 540.
Natrah F. M. I., Kenmegne M. M., Wiyoto W. еt al. Effects of microalgae commonly used in aquaculture on acyl-homoserine lactone quorum sensing // Aquaculture. – 2011. – 317 (4). – P. 53 – 57.
Olafsen J. A. Interactions between fish larvae and bacteria in marine aquaculture // Aquaculture. – 2001. –200. – P. 223 – 247.
Olsen A. I., Olsen Y., Attramadal Y. et al. Effects of short term feeding of microalgae on the bacterial flora associated with juvenile Artemia franciscana // Aquaculture. – 2000. – 190. – P. 11–25.
Relf J. M., Chisholm J. R. S., Kemp G. D. et al. Purification and characterization of a cysteine-rich 11.5- kDa antibacterial protein from the granular haemocytes of the shore crab, Carcinus maenas // Eur. J. Biochem. – 1999. – 264. – P. 350 – 357.
Rosenstiel P., Philipp E. E., Schreiber S. et al. Evolution and Function of Innate Immune Receptors – Insights from Marine Invertebrates // Innate Immun. – 2009. – 4 (1). – P. 291–300.
Sahul Hameed A.S., Balasubramanian G. Antibiotic resistance in bacteria isolated from Artemia nauplii and efficacy of formaldehyde to control bacterial load // Aquaculture. – 2000. – 183. –. P. 195 – 205.
Skjermo J., Vadstein O. Techniques for microbial control in the intensive rearing of marine fish larvae // Aquaculture. – 1999. – 177. – P. 333 – 343.
Sorgeloos P., Lavens P., Leger P. et al. Manual for the culture and use of brine shrimp Artemia in aquaculture. – The Belgian Administration for Development Cooperation FAO. – Belgium, 1986. – 319 p.
Spolaore P., Joannis-Cassan C., Duran E. et al. Commercial applications of microalgae // Biosci Bioeng. – 2006. – 101 (2). – P. 87 – 96.
Van Stappen G. Artemia / Lavens P., Sorgeloos P. (eds.). Manual on the production and use of live food for aquaculture. FAO Fish. Technical Paper. – №. 361. – Rome, FAO. – 1996. – P. 79 – 250.