ЧУТЛИВІСТЬ НЮХОВИХ РЕЦЕПТОРІВ ТРАВ’ЯНОЇ КРЕВЕТКИ ДО ХАРЧОВИХ АТРАКТАНТІВ

Автор(и)

  • Н. К. Блінова

Ключові слова:

трав’яна креветка, хеморецепція, антенули, нюхові рецептори, харчовий подразник, аміни, піридини

Анотація

Електрофізіологічним методом досліджена чутливість хеморецепторів антенул трав’яної креветки до 5 органічних речовин, що містять азот – амінів та піридинів у концентраціях від 10-9 до 10-5 М. Порогова концентрація амінів та піридинів складала 10-7 М. Максимальні реакції нюхових рецепторів викликали розчини з молярною концентрацією 10-5 - 10-6. Відповіді хеморецепторів практично на всі пред’явлені концентрації амінів та піридинів були нижче, ніж на природний харчовий подразник.

Посилання

Блинова Н. К. Морфологические особенности обонятельной системы травяной креветки Pandalus kessleri (Decapoda, Pandalidae) // Вестн. зоол. – 2008. – 42, №1. – С. 57 - 62.

Маркова Е. В., Лисенков А. Н. Планирование эксперимента в условиях неоднородности. – М: Наука, 1973. - 219 с.

Ache B. W. Chemoreсeption and termoreсeption // Biology of Crustacea. – New York: Aсad. Press. – 1982. – 3. - P. 396 – 398.

Atema J. Functional separation of smell and taste in fish and crustacea (Proc. VI International Symposium in Olfaction and Taste, Paris, 1977) – London: Inform. Retrieval, 1977. – P. 165 – 174.

Bauer U., Hatt H. Demonstration of three different types of chemosensitive units in the crayfish claw using computerized evaluation // Neurosci Lett. – 1980. – 17. – P. 209 – 214.

Carr W. E. S., Gurin S. Chemoreception in the shrimp Palaemonetes pugio // Biol. Bull. – 1975. – 148, №3. – P. 380 – 392.

Derby C. D., Atema J. Chemosensitivity of walking legs of the lobsters Homarus americanus: neurophysiological response spectrum thresholds // J. Exp. Biol. – 1982. – 98. – P. 303 – 315.

Derby C. D., Steullet P., Horner A. J., Cate H. S. The sensory basis of feeding behavior in the Caribbean spiny lobster, Panulirus argus // Mar. Freshwater Res. – 2001. – 52. – P. 1339 – 1350

Fuzesseri Z. M., Childress J. J. Comparative chemosensitivity to amino acids and their role in the feeding activity of bathypelagic and littoral Crustaceans // Biol. Bull. – 1975. – 149. – P. 522 – 538.

Ghiradella H., Case J. F., Cronshaw J. Fine structure of the aesthetasc hairs of Pagurus hirsutiusculus Dana // Protoplasma. – 1968. – 66, №1-2. – P. 1 - 20.

Hatt H., Schmiedel-Jakob I. Electrophysiological studies of pyridine-sensitive units on the crayfish walking leg. 1. Characteristics of stimulatory molecules // J. Comp. Physiol. – 1984. – 154. – P. 855 - 863.

McLeese D. W. Olfactory response of lobsters Homarus americanus to solution from basic species and to seawater extracts and chemical fraction of fish muscles and effects of antennule ablation // Mar. Behav. Physiol. – 1974. – 2, №3. – P. 239 – 249.

Shepheard P. Chemoreception in the antennule of the lobsters Homarus americanus // Mar. Behav. Physiol. – 1974. – 2, №3. – P. 261 – 273.

Steullet P., Cate H. S., Michel W. C., Derby C. D. Functional units of a compound nose: aesthetasc sensilla house similar populations of olfactory receptor neurons on the crustacean antennule // J. Comp. Neurol. – 2000. – 418. – P. 270 – 280.

Tazaki K., Shigenega Y., Chemoreception in the antenna of the lobster Panulirus japonicas // Comp. Biochem. Physiol. – 1974. – 47, № 1. – P. 195 – 199.

Wyse G. A. receptor organization and function in Limulus chelae // Physiologie. – 1971. – 73. – P. 249 – 273.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-25