ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ФОСФОЛІПІДІВ АЗОВСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS MAEOTICUS PUSANOV ТА ЧОРНОМОРСЬКОЇ КАМСИ ENGRAULIS ENCRASICOLUS PONTICUS ALEXANDROV У ПРОМИСЛОВИЙ ПЕРІОД 2006 – 2011 РОКІВ
Ключові слова:
азовська камса, чорноморська камса, фосфоліпіди, жирнокислотний складАнотація
Загальноприйнятими методами, включаючи тонкошарову і газожидкісну хромматографії, визначали вміст сумарних ліпідів (СЛ), резервних ліпідів (тріацилгліцеринів, ТАГ), структурних ліпідів (фосфоліпідів, ФЛ) і жирнокислотний (ЖК) склад ФЛ в тілі хамси, виловленої в Азовському морі (азовської) і біля берегів Туреччини (чорноморської) у жовтні – листопаді 2006 – 2011 рр. Вміст СЛ у азовської камси варіював в окремі роки від 15.10 до 18.63 % сирої маси тіла, у чорноморської – від 12.98 до 15.24 %. Вміст ФЛ практично не змінювався у різні роки і дорівнював у середньому близько 1.3% у обох підвидів. ЖК склад ФЛ істотно розрізнявся. У азовської хамси вміст мононенасичених ЖК за рахунок домінуючої олеїнової (18:1) кислоти, становив у середньому для досліджуваного періоду 26.56 % суми ЖК, що на 40 – 50% вище, ніж у чорноморської. Навпаки, вміст поліненасичених ЖК у азовської хамси за рахунок докозагексаєнової (22:6 n3) був нижчий, ніж у чорноморської – 4.45% і 44.73%, відповідно. Вміст 22:6 n3 кислоти у ФЛ азовської хамси становив 14.4%, у чорноморської – 24.4% суми ЖК. Відмінності в співвідношенні поліненасичених ЖК n3 і n6 сімейств (n3/n6) в ФЛ азовської і чорноморської камси (4.19 і 5.98, відповідно) зумовлено тим що ранній онтогенез і значна частина річного циклу дорослих риб проходить у водоймах з різною солоністю. Специфічні для азовської і чорноморської камси особливості ЖК складу ФЛ зберігалися протягом декількох років, що дозволяє розглядати цей показник як потенційний індикатор для ідентифікації цих риб під час промислу.
Посилання
Алтухов Ю.П., Лиманский В.В., Паюсова А.Н., Трувелер К.А. Иммуногенетический анализ внутривидовой дифференциации европейского анчоуса, обитающего в Черном и Азовском морях. 1. Группы крови анчоуса и возможный механизмах генного контроля // Генетика. – 1969. – 5, №4. – С. 50 – 64.
Добровольский А. Д., Залогин Б. С. Моря СССР. – М.: Изд-во МГУ, 1982. – 192 с.
Зуев Г. В., Гуцал Д. К. К вопросу о структуре промыслового запаса хамсы, зимующей у черноморского побережья Крыма, и экологически оптимальном режиме его использования // Рибне господарство України. – 2011. – №1. – С. 19 – 22.
Калнин В. В., Калнина О. В. Генетическая дифференциация и репродуктивные взаимоотношения азовской и черноморской рас европейского анчоуса. Сообщение II. Генетические отличия и внутренняя гетерогенность Азовской и Черноморской рас анчоуса // Генетика. – 1984. – 20, № 2. – С. 309 – 313.
Кейтс М. Липидология. Выделение, анализ и идентификация липидов – М: Изд-во Мир, 1975. – 305 с.
Световидов А. Н. Рыбы Черного моря. – М.: Наука, 1964. – 550 с.
Сказкина Е.П. Различие азовской и черноморской хамсы Engraulis encrasicolus maeoticus Pusanov, Engraulis encrasicolus ponticus Alexandrov по отолитам // Вопр. ихтиологии. – 1965. –5, вып. 4. – С. 600 – 605.
Шульман Г. Е. Физиолого-биохимические особенности годовых циклов рыб. – М.: Изд-во Пищевая промышленность, 1972. – 365 с.
Arts M. T., Ackman R., Holub B. J. “Essential fatty acids” in aquatic ecosystems: a crucial link between diet and human health and evolution // Can. J. Aquat. Sci. – 2001. – 58. – P. 122 – 137.
Begg G. A., Waldman J. R. An holistic approach to fish stock identification // Fisheries Research. - 1999. – 43 – P. 35 – 44
Chashchin A. K. The Black Sea populations of anchovy // Sci. Mar. – 1996. – 60 (Supl. 2). – P. 219 – 225.
Czesny S., Dabrowski K., Christensen J. E., Van Eenennaam J., Doroshov S.. Discrimination of wild and domestic origin of sturgeon ova based on lipids and fatty acid analysis // Aquaculture. – 2000. – 189. – P. 145 – 153
Erdoğan Z., Turan C., Koç H.T. Morphologic and Allozyme Analyses of European anchovy (Engraulis encrasicolus (L. 1758)) in the Black, Marmara and Aegean Seas // Acta Adriat. – 2009. – 50 (1). – P. 77 – 90.
Farcas T., Fodor E., Kitajka K., Halver J.E. Response of fish membranes to environmental temperature // Aquat. Res. – 2001. – 32. – P. 645 – 655.
Grahl-Nielsen O., Barnung T. N. Variations in the fatty acid profile of marine animals caused by environmental and developmental changes // Mar. Envir. Res. - 1985. – 17. – P. 218 – 221.
Grahl-Nielsen O., Mjaavatten O. Discrimination of striped bass stocks: a new method based on chemometry of the fatty acid profile in heart tissue // Trans. Am. Fish. Soc. – 1992. – 121. – P. 307 – 314.
Henderson R. J., Tocher D. The lipid composition and biochemistry of freshwater fish // Progress in lipid research. – 1987. – 26. – P. 281 – 347.
Iverson S. Tracing aquatic food webs using fatty acids: from qualitative indicators to quantitative determination / M.T. Arts, M.T. Brett, M.J. Kainz (eds). Lipids in Aquatic Ecosystems. – New York: Springer, 2009. – P. 28 – 307
Joensen H., Grahl-Nielsen O. Discrimination of Sebastes viviparus, S. marinus and S. mentella from Faroe Islands by chemometry of the fatty acid profile in heart and gill tissues and in the skull oil // Comp. Biochem. Physiol. Part B, 2000. – 126. – P. 69 – 79.
Joensen H.; Grahl-Nielsen O. Discrimination among species and stocks of redfish (Sebastes viviparus, S. marinus, S. mentella), cod (Gadus morhua) and herring (Clupea harengus) by chemometry of the fatty acid profile in selected tissues // ICES CM (International Council for the Exploration of the Sea. Theme Session on the Life History, Dynamics and Exploitation of Living Marine Resources: Advances in Knowledge and Methodology). – 2001. – 22. – P. 1 – 28.
Joensen H., Steingrund P., Fjallstein I., Grahl-Nielsen O. Discrimination between two reared stocks of cod (Gadus morhua) from the Faroe Islands by chemometry of the fatty acid composition in the heart tissue // Marine Biol. – 2000. – 136. – P. 573 – 580.
Kwetegyeka J., Mpango G., Grahl-Nielsen O. Variation in fatty acid composition in muscle and heart tissues among species and populations of tropical fish in Lakes Victoria and Kyoga // Lipids. - 2008. – 43 (11). – Р. 1017 – 1029.
Mjaavatten O., Levings C. D., Poon P. Variation in the fatty acid composition of juvenile chinook and coho salmon from Fraser river estuary determined by multivariate analysis; role of environment and genetic origin // Comp. Biochem. Physiol. Part B. – 1998. – 120. – P. 291 – 309.
Peng J., Larondelle Y., Pham D., Ackman R., Rollin X. Polyunsaturated fatty acid profiles of whole body phospholipids and triacylglycerols in anadromous and landlocked atlantic salmon (Salmo salar L.) fry // Comp. Biochem. Physiol. – 2003. – 134B. – P. 335 – 348.
Pinela S. Quintella B., De Almeida P. R., Lanca M.J. Comparison of the fatty acid profile of muscle neutral lipids and phospholipids of up-river anadromous sea lamprey (Petromyzon marinus L.) from three Portuguese river basins // Scientia Marina. – 2009. – 73 (4). – P. 785 – 795.
Rollin, X., Peng J., Pham D., Ackman R.G., Larondelle Y. The effects of dietary lipid and strain difference on polyunsaturated fatty acid composition and conversion in anadromous and landlocked salmon // Comp. Biochem. Physiol. Part B. – 2003. – 134. – P. 349 – 366.
Sargent J. R., Tocher D. R., Bell J. G. The lipids / J. E. Halver, R. W. Hardy (eds.). Fish nutrition. – New York: Academic Press, 2002. – P. 181 – 257.
Serot T., Gandemer G., Demaimay M. Lipid and fatty acid compositions of muscle from farmed and wild adult turbot // Aquacult. Int. – 1998. – 6. – P. 331 – 343.
Tocher D. R., Bendiksen E. Å., Campbell P. J., Bell J. G. The role of phospholipids in nutrition and metabolism of teleost fish // Aquaculture. – 2008. – 280. – P. 21 – 34.
Ulvund K. A., Grahl-Nielsen O. Fatty acid composition in eggs of Atlantic cod (Gadus morhua) // Can. J. Fish. Aquat. Sci. – 1988. – 45. – P. 898 – 901.
Yuneva T. V., Svetlichny L. S., Yunev O. А., Romanova Z. A., Kideys A. E., Bingel F., Uysal Z., Yilmaz A., Shulman G. E. Nutritional condition of female Calanus euxinus from cyclonic and anticyclonic regions of the Black Sea // Mar. Ecol. Prog. Ser. – 1999. – 189. – P. 195 – 204.